14 december 19.30 uur A Festival of Nine Lessons and Carols

14 december 19.30 uur A Festival of Nine Lessons and Carols

Zingt U mee?

Het vocaal ensemble Capella Phos Hilaron ( ‘Vriendelijk Licht’, een Byzantijnse Lichthymne) dat verbonden is aan het Dominicanenklooster Huissen zingt ook dit jaar weer A Festival of Lessons and Carols, een liturgie naar Engelse traditie die zijn oorsprong vindt in 1880.

Edward Benson, bisschop van Truro (Cornwall), later aartsbisschop van Canterbury, stelde deze kerkdienst samen nadat hij had gezien dat veel Engelsen vooral met kerst naar de kerk gingen en niet zoveel affiniteit hadden met de liturgie. Hij zocht naar een andersoortige liturgievorm die beter aansloot bij het kerkbezoek. Zo ontstond deze feestelijke viering waarin we negen verhalen – de Lessons- uit het Oude en Nieuwe Testament horen: het verhaal van de zondeval, de belofte van de Messias en de geboorte van Jezus, korte lezingen afgewisseld met het zingen van Carols, hymnen en koormuziek.

Al snel namen andere kerken deze liturgie over. Het King’s College uit Cambridge zorgde in 1918 voor de bekendste versie op kerstavond en overal ter wereld vinden tegenwoordig dit soort vieringen plaats in de dagen voor Kerstmis, geïnspireerd door de live uitzendingen van de BBC.

Traditiegetrouw is het eerste lied Once in royal David’s city en wordt de viering afgesloten met Hark! The herald angels sing.

0p 14 december zullen naast de bekende meegezongen carols en hymnen ook koorwerken van Hassler, Praetorius, Tallis en Tavener klinken.

Het koor zal -nadat het ruim10 jaar onder de bezielende leiding heeft gestaan van Theo Menting- nu onder leiding staan van onze nieuwe dirigente Susanne Paulsen, Marcus Bergink bespeelt het orgel! Voorganger is Ds. Theo Menting.

Capella Phos Hilaron nodigt u van harte uit om samen het naderende kerstfeest te vieren!

Zaterdag 14 december 2019, 19.30u

St. Maartenkerk, Gendringen

Toegang: vrije gift