“Als ik daar zat, in de lege kapel, meestal op de tweede of derde rij, bad ik enkele weesgegroetjes en onzevaders. Maar vooral voelde ik mij even in een wereld die volkomen verschilde van de collegezaal of het studentenhuis. Alsof er andere normen golden. Diepere en minder dwingende. … Ik wilde in de kapel zijn. Maar er niets doen. Ook niet bidden, al deed ik dat eigenlijk wel. Ik zocht zeker geen lichte vorm van extase en streefde geenszins diepe ontroering na. Ik verlangde veel minder van de gezellige maar toch wat middelmatige kapel. Minder, maar tegelijk meer. Omdat ze heel even, twee minuten lang, soms vijf misschien, mijn hele leven vulde. Mijn hele leven was. Zonder dat daar heldere woorden of zelfs maar gedachten voor nodig waren”.

Herken je deze ervaring? De stille ruimte van de kapel of een abdijkerk neemt je op, je bent er welkom, onvoorwaardelijk. Er wordt niet gevraagd: Wie ben je? Of wat kun je? Nee, je mag er zomaar zijn; je bent goed, zoals je bent.
Bij het lezen van deze woorden kwamen de woorden van een lied van Huub Oosterhuis bij me op: Zomaar een dak boven wat hoofden, deur die naar stilte openstaat. Weldadig zijn deuren die naar stilte open staan, ruimtes die ons uitnodigen om er alleen maar te zijn.
Het is behelpen op het ogenblik, nu veel kerken gesloten zijn of beperkt toegankelijk. Her en der zijn er gelukkig kapelletjes open die ons uitnodigen om binnen te gaan en er te zijn, zonder vragen, met alles wat er leeft in je hart.
Het bovenstaande citaat is van Rik Torfs, een bekende Belg. Hij schreef het boekje: De kerk is fantastisch (Utrecht 2020), waarin hij met waardering, humor en tegelijkertijd ook kritisch terugkijkt op zijn ervaringen met de kerk. Hij kiest acht invalshoeken om naar de kerk te kijken. De kerk als gebouw. Als pleisterplaats voor ongelovigen. Als oase. Als hospitaal. Als bron van humor. Als plek van schoonheid. Als waakvlam voor de opstanding. Acht perspectieven die iets van de kerk willen laten zien, terwijl zij ongrijpbaar blijft. Rik Torfs is hoogleraar kerkelijk recht, televisiemaker en columnist in België.
Berrie Daalhuizen