“Hij ging naar haar toe, pakte ze bij de hand en deed haar opstaan.” (Marcus 1,31a)
In een krantenartikel las ik over een moeder die een berichtje had ontvangen van haar zoon. Hij woont in een studentenflat en vertelt zijn moeder dat de gordijnen in zijn omgeving steeds vaker langer dicht blijven. Veel jonge mensen komen in een isolement te recht omdat ze niet naar de universiteit of naar school kunnen. Jonge mensen missen hun sociale contacten en weten zich geen raad. Wie reikt hen een hand zodat ze opstaan?

In het evangelie van dit weekend hoor je over een bezoek van Jezus bij Simon en Andreas. De schoonmoeder van Simon ligt met koorts op bed. De broers spreken met Jezus over haar. Jezus gaat naar haar toe en doet haar opstaan door haar bij haar hand te pakken. De koorts verdwijnt en de vrouw bedient hen. Centraal in dit korte verhaal staat het opstaan van de vrouw doordat Jezus haar een hand reikt. Aanvankelijk ligt ze op bed apart en nadat Jezus haar heeft doen opstaan, is zij weer onder de mensen en bedient zij het bezoek.
Zie je de beelden van jonge mensen die rellend en plunderend door de binnensteden trekken ook nog vers op je netvlies. De vernielingen die werden aangericht aan auto’s, winkels en zelfs een ziekenhuis doen pijn. De ravage die achterbleef was enorm. Het was hartverwarmend om te zien hoe jong en oud in die zelfde steden spontaan een hand reiken bij het opruimen van de enorme ravage en de winkeliers hielpen zodat ze niet bij de pakken hoefden neer te zitten. Vele bekende en onbekende handen hielpen hen om weer op te staan en opnieuw aan de slag te gaan.
Jezus doet de schoonmoeder van Simon opstaan; haalt haar uit haar isolement. Immers ze ligt met koorts op bed, maar hij gaat naar haar toe en neemt haar bij de hand. Het vanzelfsprekende gebaar van bij de hand pakken, is in onze anderhalve meter samenleving al een hele tijd taboe en ook niet verstandig. Maar toch kunnen we elkaar een helpende hand reiken, door oog te hebben voor de scholier, die thuis zit; de student die niet naar college kan of een onbekende die het nodig heeft zodat hij of zij weer kan op staan.
Berrie Daalhuizen