- Inspiratieviering in de Sint Martinuskerk in Gaanderen
- Mariaviering in Gaanderen
- Muziekspel in de Sint Martinuskerk in Gaanderen
- Levendig begin in september in Gaanderen
Welkom op de pagina van de Augustinus – Martinus Geloofsgemeenschap in Gaanderen.
Inhoudsopgave
Welkom in gastvrij gaanderen

Gaanderen: vriendelijk en toegankelijk, gelegen in een natuurrijke omgeving.
Van oudsher is Gaanderen bestuurlijk aangesloten bij Doetinchem. Het dorp telt zo’n 5.500 inwoners.
Een groot deel van de mensen woont in het wijde buitengebied dat loopt van de Gaanderhei tot in de Slangenburg en van de stuifduinen in De Wrange tot aan de Doorbraak bij Terborg. Het geografische middelpunt is het kruispunt Rijksweg – Hoofdstraat.


het winkelhart van Gaanderen.
Gaanderen telt twee basisscholen: Basisschool Gaanderwijs voor algemeen-bijzonder onderwijs en de openbare basisschool Wis&Wierig. Het dorp biedt werkgelegenheid in een dynamische mix van midden- en kleinbedrijven en instellingen in zorg en dienstverlening. Er is van oudsher nog (ijzer) industrie en landbouw. Gaanderen is een hecht dorp met een rijk verenigingsleven dat bruist voor jong en oud. Op sport- en cultuur gebied kan iedereen in Gaanderen goed terecht.


De inwoners hebben een grote sociale binding met elkaar. Jaarlijkse evenementen als de kermis en het pleinenfeest worden altijd druk bezocht.
Gaanderen is ook toeristisch in trek. Velen wandelen het Klompenpad, fietsen door de Achterhoek, kamperen op De Wrange of boeken een bed & breakfast. Bezoekers waarderen onze prachtige natuur, de rust maar ook de gastvrije, behulpzame en vriendelijke Gaandernaren.
De Geloofsgemeenschap
H. Augustinus – H. Martinus
Gaanderen telt momenteel 2718 parochianen in ongeveer 1710 gezinnen in een geloofsgemeenschap die tot enkele jaren geleden twee kerken kende: de Sint Martinus en de Sint Augustinus. De Sint Augustinuskerk is in 2017 aan de eredienst onttrokken en daarmee werd de Sint Martinuskerk opnieuw het centrum van onze geloofsgemeenschap.

Monicakerkhof en Mariakapel

Achter de voormalige St. Augustinuskerk liggen het Monicakerkhof en een nieuwe Mariakapel die druk bezocht worden door de mensen uit de hele geloofsgemeenschap in Gaanderen. Bij de Mariakapel zijn een aantal keren per jaar openluchtvieringen in de Mariamaanden mei en oktober. En op Hemelvaartsdag wordt er de Dauwtrappersmis gevierd waarna de bezoekers mee kunnen doen aan een fietstocht of wandeling naar een “buur-kerk” om daar samen te ontbijten.

Vieringen
Dankzij initiatieven en wensen van het Pastoresteam, de Locatieraad en Pastoraatsgroep wordt een gevarieerd en groot aanbod gecreëerd, zodat er elk weekend samen gevierd kan worden. Naast de traditionele Eucharistieviering of gebedsviering, organiseren we kindvriendelijke gebedsvieringen voor de jongsten, Inspiratievieringen en andere activiteiten die religieus, inspirerend, uitdagend en vernieuwend zijn. Denk daarbij aan Mariavieringen bij de Mariakapel, de Mariapassie, de Levende Kerststal, Jesus Christ Superstar, het Goede Vrijdag Concert of een openlucht Kruisweg en andere bijeenkomsten, passend in een moderne spirituele toekomst.



Iedereen mag zich welkom weten en de gastvrijheid van de Gaanderense geloofsgemeenschap ervaren: traditioneel, zoals u vanaf uw jeugd gewend bent of juist vernieuwend en inspirerend zodat u God en uw geloofsgenoten ook op een andere manier kunt ontmoeten. Via de Vreugdebode, het inlegvel, de website van de ML-parochie, Facebook, de mededelingen en aankondigingen in de plaatselijke nieuwsbladen wordt u op de hoogte gehouden van ons spirituele aanbod.
Opgeven Mis- en Gebedsintenties
In de Eucharistievieringen, Communie- en gebedsvieringen en in de Inspiratievieringen is er een vaste plaats voor voorbeden. De pastoor, diaken, lector of voorganger spreekt namens alle mensen
van de geloofsgemeenschap een gebed uit: een dankzegging, een gebed voor de wereld, de kerk, de geloofsgemeenschap en persoonlijke intenties.
Voor de persoonlijke intenties kunt u een opgave doen: een misintentie voor Eucharistievieringen of gebedsintentie voor andere vieringen.
Vaak is dit een herdenking van een geliefde overledene, een dankzegging
of bede om hulp en sterkte.
Op het inlegvel in de Vreugdebode staat de intentie kort genoemd.
Ook staat daar steeds vermeld voor welke datum de voorbede doorgegeven moet zijn bij het secretariaat van de geloofsgemeenschap.
Opgeven van een misintentie kan via een e-mail naar rkgaanderen@mlparochie.nl
S.v.p. doorgeven welke intentie u gelezen wilt hebben en voor welk weekend deze geldt. De kosten zijn 10 euro per intentie. Dit bedrag kunt
u overmaken op rekeningnummer: NL76 RABO 0115 3918 27.
Onder vermelding van misintentie.
Ook kunt u een briefje met opgave plus het geldbedrag in een enveloppe doen en in de brievenbus van de Pastorie deponeren.
Mevrouw Riek Wolsink – lid van de Pastoraatsgroep – verzorgt de administratie rondom de Misintenties.
Tijden van de vieringen
Zaterdag om 19.00 uur.
Zondag is de viering om 09.30 uur
Regelmatig drinken we koffie of thee na de viering.
Kindervieringen zijn op zaterdag ook wel om 17.00 of 18.00 uur.
Voor de juiste tijden en data is het verstandig om de Vreugdebode of de website te raadplegen.
Speciale activiteiten en vieringen worden ook nog extra onder de aandacht gebracht in de lokale kranten, via de Nieuwsbrief van de Geloofsgemeenschap Augustinus-Martinus en met facebook-berichtjes.

Vrijwilligers
De St. Augustinus-Martinus geloofsgemeenschap telt zo’n 200 actieve vrijwilligers.
U ontmoet hen als collectant, misdienaar of koorlid.
Maar er zijn zoveel meer vrijwilligers. Niet direct zichtbaar maar wel actief in het onderhoud van de kerk en pastorie, het kerkhof en de tuinen. Of actief als bezorger van De Vreugdebode, in doopvoorbereiding, de Eerste Heilige Communie en Vormsel, in jongerenvieringen, in Caritaswerkgroepen.
Graag noemen we ook de ‘stille’ vrijwilligers die een oogje in het zeil houden bij zieken en ouderen, bij minder bedeelden en bij mensen die het moeilijk hebben door overlijden van familieleden.
Onze betrokkenheid heeft alles te maken met het ‘samen kerk’ willen zijn. Samen vieren, samen oog hebben voor de mensen om ons heen en samen zorgen dat er een kerk als middelpunt is, die zichtbaar is in de samenleving wanneer zij in de praktijk brengt waartoe de boodschap van Jezus ons oproept.


Contactgegevens van de geloofsgemeenschap
- Kerkstraat 72
- 7011 CP Gaanderen
- Telefoon: 0315 323223
- E-mail: rkgaanderen@mlparochie.nl
Openingstijden secretariaat:
- dinsdag 09.30 – 10.30 uur
- donderdag 14.00 – 15.00 uur
Rekeningnummers H. Augustinus – H. Martinus
- NL 76 RABO 0115 391 827 – rekening courant H. Martinus
- NL67 RABO 0115 310 509 – rekening courant H. Augustinus
- NL17 RABO 0115 301 321 – rekening kerkbalans
Locatieraad
Hans Aarntzen | voorzitter | h.r.aarntzen@gmail.com |
Joop Helmink | secretaris | jtmhelmink@gmail.com |
Bennie Ernst | budgethouder | |
Liesbeth Jansen | lid | |
Rene Bouwmeister | lid | |
Alfons Hagemeijer | lid |
Pastoraatsgroep
Riek Wolsink | lid | riekwolsink@gmail.com |
Ria Aarntzen | lid | |
Lies Böcker | lid |
De mensen in de pastoraatsgroep zijn de “ogen en oren” van het Pastoraal Team ter plaatse. Het Pastoraal Team (de pastoor, priester, diakens en pastoraal werkers) is ook vaak buiten de eigen geloofsgemeenschap druk bezig. Voor hen is het dan moeilijk om alle signalen en hulpvragen op te vangen. De pastoraatsgroep kan deze signalen doorgeven aan een van de mensen van het pastoraal team of zelf proberen ondersteuning te bieden c.q. hulp in te schakelen. Ook kan de pastoraatsgroep, waar nodig, hulp bieden bij vieringen en andere activiteiten in de kerk.
Koren en dirigenten
In de geloofsgemeenschap in Gaanderen zijn twee koren actief:
- Gemengd koor o.l.v. Ben Simmes
- Liberate o.l.v. Harry Thissen
Mede door de inzet van de koren en actieve werkgroepen kunnen er, behalve de traditionele en vertrouwde Eucharistieviering ook andere vormen van samen-vieren aangeboden worden.
Caritas
De Caritas in de St. Augustinus-Martinus Geloofsgemeenschap krijgt een gezicht door de lokale werkgroep PCI (Parochiële Caritas Instelling). Samen met de Locatieraad en Pastoraatsgroep zijn zij op zoek naar hoe we de lokale pastorale nabijheid inhoudelijk sterker en meer zichtbaar kunnen maken in het dorp. Kerk-zijn in de vieringen maar ook: Kerk-zijn in de praktijk.
Zeker, de Caritas helpt mensen in acute financiële noodsituaties met de aanschaf van noodzakelijke goederen, zoals de vervanging van een kapotte koelkast of meubels. En ook voedsel en eerste levensbehoeften, ondersteuning bij schulden of doorverwijzing naar professionele hulpinstanties.
Echter onze werkgroep wil meer dan financiële hulp bieden. Zij wil ook mensen met sociaal-maatschappelijke problemen zoals eenzaamheid of afstand tot de arbeidsmarkt, of bij langdurige ziekte, een extra steuntje in de rug geven en waar kan wat extra aandacht of zomaar een verrassing.


Werkgroep PCI (Parochiële Caritas Instelling)

Ria Aarntzen
Lidwien Vollenberg
Wilmien Tuenter
Maria Gerritsen
Riekie Thuis
Lenie Helmink
Diny van Valkengoed
Carolien Reinders
Karin Pouwels
Annelies Giesen
Hebt u hulp nodig of kent u iemand die hulp nodig heeft? Misschien kan de PCI u helpen. U kunt contact opnemen met Ria Aarntzen. Telefoon: 06 57284582.
Opbaarruimte in de St. Martinuskerk.
In de St. Martinuskerk in Gaanderen is een opbaarruimte gerealiseerd. Hier willen wij u graag laten kennismaken met de mogelijkheden die er zijn voor afscheid nemen, uitvaarten en crematie
- De overledene wordt opgebaard in de ruimte achter in de kerk
De familie ontvangt een sleutel van de buitendeur van de kerk en van de opbaarruimte.
De opbaarruimte kan dan 24 uur per dag bezocht worden.
- De overledene wordt opgebaard en er is gelegenheid voor afscheid en condoleance.
Familieleden, vrienden en kennissen kunnen afscheid nemen van de overledene en kunnen de familie condoleren. Er is een mogelijkheid om koffie thee of frisdrank te schenken.
- De overledene wordt opgebaard voor een afscheid en condoleance in combinatie met een avondwake.
Er is een avondwake in de kerk. Voor of na de dienst is er gelegenheid om afscheid te nemen van de overledene in de opbaarruimte en om de familie te condoleren. Er is een mogelijkheid om koffie thee of frisdrank te schenken.
- Er is een uitvaartviering voorafgaand aan de begrafenis of crematie.
De familie kan afscheid nemen van de overledene in de opbaarruimte voor de uitvaartdienst. Indien de familie na de uitvaartviering de overledene in besloten kring wil begraven, kan condoleancegelegenheid worden geboden in de kerk. Dit is ook mogelijk wanneer de familie, na de uitvaartviering, met een kleine groep afscheid wil nemen in een crematorium.
- Wanneer u in overleg met de familie van de overledene, een eigen invulling wilt geven aan het afscheid, vraag dan gerust naar de mogelijkheden.
Huisregels voor de opbaarruimte in de St. Martinuskerk
Allereerst onze oprechte condoleances en heel veel sterkte met het verlies van een dierbare naaste. Moge uw geloof en ons medeleven en onze hulp u sterken om deze moeilijke dagen zo goed mogelijk te kunnen beleven. Weet u welkom.
Het lichaam van uw dierbare overledene is in deze opbaarruimte aanwezig en zal hier blijven tot de uitvaart. U kunt uw dierbare overledene bezoeken wanneer u wilt. Daarvoor ontvangt u van de uitvaartverzorger een sleutel waarmee u toegang hebt tot de kerk en de opbaarruimte.
Heeft u speciale wensen, geef dit dan gerust door aan de uitvaartverzorger of de dienstdoende koster van de St. Marinuskerk, dan zullen wij proberen hieraan tegemoet te komen. Zo proberen wij er samen aan te werken dat u, uw familieleden en vrienden op een waardevolle en betrokken wijze afscheid kunnen nemen.
We willen graag enkele aanbevelingen doen voor de veiligheid van u en de ruimte.
- De sleutel van de buitendeur en de opbaarruimte is aan u ter beschikking gesteld, ga daar zorgvuldig mee om, zodat deze niet kwijt raakt en in verkeerde handen komt.
- De Mariakapel in de kerk is elke dag open van 09.00 tot 17.00 uur. De opbaarruimte is afgesloten. Wanneer u overdag uw dierbare wilt bezoeken, dan kunt u de kerkdeur aan de binnenzijde achter u op slot doen, zodat u ongestoord bij uw dierbare kunt zijn. Als u weggaat, sluit u de opbaarruimte af en laat u de buitendeur weer open staan. Als u de buitendeur gesloten aantreft – ‘s avonds na 17.00 uur – sluit u deze ook weer af als u weggaat.
- Brandende kaarsen zijn niet toegestaan in de opbaarruimte. We hebben kaarsen met elektrische waxinelichtjes voor bij de baar.
- Bloemstukken kunnen bij de overledene geplaatst worden op de staanders die daarvoor aanwezig zijn. In de pantry staan ook vazen. Het is mogelijk dat een bloemist overdag bloemen brengt. Hij zal deze in de Mariakapel plaatsen. U of de uitvaartverzorger kan de bloemen in de opbaarruimte plaatsen.
- De airco is afgesteld op 18º C. wat een juiste temperatuur is voor een opbaarruimte.
De uitvaartverzorger zal regelmatig aanwezig zijn en controleren of alles naar wens gaat.
We wensen dat u op deze manier de kracht en steun vindt om samen met uw geliefden de uitvaartplechtigheid en het afscheid zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden. Als er vragen zijn kunt u altijd terecht bij uw uitvaartverzorger.
Tarieven
Tarieven voor gebruik van
de Opbaarruimte, Afscheidsvieringen en Condoleancebijeenkomsten:
- Huur rouwkapel per dag € 135,00
- Gebruik ruimte voor condoleance € 80,00
- Koffie of thee per kop € 1,50
- Plak cake € 0,50
- Kosten bediening € 45,00
- Avondwake/afscheidsviering € 225,00
- Avondwake met uitvaartviering crematie € 575,00
- uitvaartviering met begrafenis € 450,00
- uitvaartviering met crematie € 475,00
- uitvaartviering zonder begrafenis/crematie € 400,00
- uitvaartviering in crematorium € 350,00
Monumenten
Open Monumentendag 2022
zaterdag 10 september, van 10.30 uur tot 16.30 uur
Sint Martinuskerk, Kerkstraat 72 Gaanderen.
De Sint Martinusparochie vindt zijn oorsprong in een schuurkerk. Rond 1700 werden de diensten gehouden in een schuur van de boerderij Ter Gun bij de Bielheimerbeek. In 1748 werd de schuur vervangen door een eenvoudige kapel. In 1850 was dit kerkje te bouwvallig geworden om er nog veilig te kunnen kerken. Op de grond van de boerderij “Den Hartger” werd besloten een nieuwe kerk te bouwen, op de plaats waar de huidige kerk staat. De “Waterstaatskerk” werd gebouwd volgens de richtlijnen van Rijkswaterstraat en was in 1854 gereed. Deze kerk was een “bijkerk van Terborg”. In 1868 werd de Gaanderense katholieke gemeenschap een zelfstandige parochie: de Sint Martinusparochie. Pastoor Luijckx was de eerste pastoor in Gaanderen en hij liet in 1869 de pastorie bouwen.
De Waterstaatskerk kreeg ook een toren; deze was in 1894 gereed.
Al gauw kon de kerk de bezoekersaantallen niet meer herbergen en werd de Waterstaatskerk afgebroken om op dezelfde plek een nieuwe kerk te bouwen: de huidige neogotische kerk, die in 1914 werd ingewijd.
In 1925 werden de drie gebrandschilderde ramen in het priesterkoor
aangebracht en midden jaren ’60 werd het interieur van de kerk aangepast.
In de kerk werd een liturgisch centrum gecreëerd. De Mariakapel achter in de kerk ontstond in de jaren negentig van de vorige eeuw. De rouwkapel werd in 2021 ingewijd.
Elberts- Orgel
In 2016 vond in de Sint Martinuskerk de her-ingebruikname van het Elberts-orgel plaats. Dit mooie instrument werd overgeplaatst vanuit de Sint Augustinuskerk die uit de eredienst was onttrokken.
Altaar-retabels Georgiuskerk
In 2021 werd een viertal kunsthistorische zijluiken, zogeheten altaar-retabels van de beroemde architect Pierre Cuypers, uit de Georgiuskerk in Terborg, in de Martinuskerk geplaatst. De Terborgse familie Kaak had deze kostbare kerkhistorische stukken veilig gesteld toen ze waren verwijderd uit de inmiddels gesloten kerk.



Pastorie Sint Martinuskerk, Kerkstraat 72 Gaanderen
In 1868 werd de kerk van Gaanderen een zelfstandige parochiekerk met de naam van Sint Martinus. De eerste pastoor was J. Th. Luijckx, die in 1869 de nu nog bestaande pastorie liet bouwen. Het gebouw heeft de uitstraling en allure van de 19e eeuw behouden.
In de loop der jaren zijn binnen in het gebouw veel aanpassingen gerealiseerd. In de jaren ’70 van de vorige eeuw is er een rigoureuze modernisering uitgevoerd. De grote kamer – of pastoorszaal – werd op geknapt en het trappenhuis afgebroken. Een hoek van deze kamer werd bij de gang getrokken en er werd een wenteltrap geplaatst. Veel authentieke details zijn toen verloren gegaan.
In 2022 werd er een opzienbarende ontdekking gedaan in de zo genoemde “pastoorszaal”. Vrijwilligers wilden de zaal opknappen en van een nieuw behang voorzien. Groot was de verrassing dat onder het bestaande behang prachtig geconserveerde muurschilderingen te voorschijn kwamen.
Uiteraard met de nodige beschadigingen, maar het schilderwerk is nog in zeer goede conditie. Mooie motieven en kleuren met onder andere het familie- wapenschild van pastoor Luijckx.
Deskundigen zijn het er over eens dat deze muurschilderingen in de gemeente Doetinchem uniek zijn en voor het nageslacht bewaard moeten blijven. In het pastoriegebouw zijn meer wanden en plafonds die na onderzoek aangeven dat meer mooie schilderwerken en authentieke elementen ontdekt zullen worden.


De kerk en pastorie zijn open van 10.30 tot 16.30 uur en er zijn vrijwilligers
aanwezig de u graag gastvrij ontvangen en rondleiden door kerk en pastorie.

