NL40 ABNA 0936 2497 57 (kerkbalans)
NL97 RABO 0359 1232 52 (rek. courant)
De stad Terborg
De geschiedenis van Terborg begint in de dertiende eeuw met de bouw van een kasteel door Dirk I van Wisch. Het kasteel Wisch lag op een gunstige plek, dicht bij de Oude IJssel en bij de handelsweg van Anholt naar Doesburg. Het gebied rond het kasteel werd wel Hof ter Borg genoemd. Ten noorden van het kasteel ontstond een dorpje dat Toe Borch of Ter Borch werd genoemd. De naam bekent dus letterlijk: bij het kasteel.
Op 23 april 1419, de naamdag van de heilige Sint Joris, verleenden de heren van Wisch stadsrechten aan Terborg, met in die tijd zo’n 300 inwoners. Sint Joris is nog altijd de beschermheilige van Terborg.
Lange tijd bestond Terborg uit slechts één straat, de Hoofdstraat, met aan het begin en het eind stadspoorten welke werden bewaakt door stadspoortwachters. Net buiten de oostelijke poort, op het kruispunt van twee belangrijke herenwegen, werd een herberg gebouwd voor mensen die na het sluiten van de poorten de stad niet meer in konden. Op die plek staat tegenwoordig hotel de Roode Leeuw. Elk avond om 21u luidt de klok van de NH-Kerk. Dit gebruik stamt nog uit de tijd dat Terborg stadspoorten had. De klok werd geluid voor de poorten sloten, als teken voor de bewoners om naar huis te gaan voor het avondeten. Omdat veel mensen ’s avonds pap aten, noemde men dit – en nu nog steeds – de papklok.
De geloofsgemeenschap
In Terborg staan twee kerken. De Georgiuskerk aan de Hoofdstraat en de laatgotische, eenbeukige witte kerk bij de oprijlaan naar het kasteel. Rond 1370 stond er al een kapel op deze plek en in 1372 liet Hendrik van Wisch een altaar wijden aan Maria en de Heilige Georgius. In 1382 werd Terborg een zelfstandige parochie en tijdens de reformatie ging de kerk over van katholieke in hervormde handen en de katholieken maakten een huiskerk aan de Walstraat. In 1843 werd aan de Hoofdstraat een nieuwe kerk gebouwd. De Georgiuskerk is een zogenaamde waterstaatskerk die in 1877 ook een toren kreeg. De huidige kerk is in 1914 gebouwd (ontwerp Jan Stuyt) waarbij de toren uit 1877 bewaard is gebleven. Door teruglopend kerkbezoek zijn er vanaf 2013 in de weekenden geen Eucharistievieringen meer in deze kerk. Een aantal betrokken parochianen hebben daarop samen met de lokatieraad en de pastoraatsgroep de handen ineen geslagen om diverse activiteiten te organiseren. Zoals de Ontmoetingsbijeenkomsten die zo’n zes tot acht keer per jaar plaatsvonden in de kerk. Uiteraard zoveel mogelijk rondom belangrijke kerkelijke thema’s en data, zoals Kerst, Pasen en Allerzielen. Eind 2018 is de kerk overgegaan in particuliere handen. De geloofsgemeenschap heeft in eerste instantie een eigen plek gekregen in het naastgelegen Jorishuis. Medio 2020 is dat ‘De Huiskamer’ geworden, even verderop in de Hoofdstraat. Hoewel het aantal gelovigen terugloopt, is er nog een grote en actieve groep vrijwilligers. In De Huiskamer is het secretariaat gevestigd, er wordt vergaderd, er zijn bijeenkomsten voor de Eerste Heilige Communie en de Bijbelgroep. De jaarlijkse Actie Kerkbalans en de diaconale acties zoals kledinginzameling en de kerstpakkettenactie worden daar ook georganiseerd.
Twee verhuizingen in korte tijd zijn een flinke uitdaging. Maar het geeft ook wel een mooi signaal: een geloofsgemeenschap bestaat niet dankzij een gebouw, maar een geloofsgemeenschap bestaat uit mensen, mensen die elkaar willen ontmoeten. En dat geeft een goed gevoel.
Contactgegevens van de geloofsgemeenschap
Locatieraad:
Fred Jansen
Pastoraatsgroep
Henk Steentjes en Jos Kunze
Parochiesecretariaat
Ons parochiesecretariaat in De Huiskamer (Hoofdstraat 39) is iedere woensdagochtend geopend. U kunt er terecht voor informatie, maar bent ook gewoon welkom voor een kop koffie of thee. Wandel gerust binnen.