Parochiereizen

Parochiereizen

De werkgroep parochiereizen organiseert regelmatig pelgrims- en inspiratiereizen naar o.a. Lourdes, Rome of het Heilig Land.

De Werkgroep Parochiereizen bestaat uit:

  • Corrie Berendsen
  • Mia Otten
  • Ben Donderwinkel
  • Albert Gilsing

E-mail: parochiereizen@mlparochie.nl

Lourdesbedevaart 2018

Lourdes

In 2018 sloten we als Parochie Maria Laetitia aan bij de bisdom bedevaart naar Lourdes. Dit was van 28 april t/m 5 mei 2018. De reis ging per bus en snelle TGV.
Een mooie gelegenheid tot ontmoeten van mensen uit de nieuwe grote regio die de parochie. Samen op bedevaart betekent ook als gelovige onderweg gaan. In Lourdes vierden we in de grot, waar Onze Lieve-Vrouw is verschenen aan de H. Bernadette. Een plaats waar je gevoeliger kunt worden voor je persoonlijke leven en het kan je geloof versterken.

Deze bedevaart is een vervolg op 2012 en 2015. Ook toen zijn we met een groot aantal jongeren en ouderen, ziek en gezond, op tocht gegaan. De bedevaart van 2012 was zelfs de aanleiding tot de oprichting van de Jongerengroep Impulz.  

Remco Peters, een van de Impulz pelgrims, schrijft over zijn ervaringen van de Lourdesbedevaart 2018:

Lourdes 2018

Terwijl menigeen nog op één oor lag te slapen, verzamelden meer dan 30 parochianen vanuit de  Maria Laetitia parochie zich zaterdagochtend 28 april in Gendringen. Amper bijgekomen van de oranjegekte waar vele Nederlanders zich tijdens Koningsdag mee manifesteren, kon ik mij opmaken voor een heel ander verschijnsel. We gingen op bedevaart naar Lourdes. Lourdes stond bij mij bekend om de massa, de glow in the dark mariabeeldjes, bedelaars, jerrycans vol water en niet te vergeten café Jeanne D’Arc. Maar als miljoenen mensen van over de hele wereld naar deze plek komen, dan moet daar toch meer te vinden zijn dan dat fluoriserend lichtpuntje? Ik wilde dit niet in mijn eentje gaan ervaren, maar met medepelgrims waar leeftijd, beperking of wat dan ook er niet toe doet. Het werd een week om nooit te vergeten…
Vanuit Gendringen reed de bus naar Tourcoing, een stad gelegen in het noorden van Frankrijk. Vandaar vertrok die ochtend de TGV naar Lourdes, ondanks de stakingen die de Franse Spoorwegen voor deze dag had aangekondigd. Al snel bleek dat we niet alleen waren, want met meer dan 850 pelgrims uit ons Aartsbisdom kwamen we rond 17 uur aan. Een dag later zouden nog eens 400 pelgrims aansluiten die per zorgbus en vliegtuig naar Lourdes waren gekomen.
Na de avondmaaltijd kwam voor mij dan eindelijk het uur van de waarheid, want wat staat mij te wachten in het heiligdom? Hoe vaak moet ik nee zeggen tegen opdringerige verkopers? Hoe lang sta ik in de rij om de grot te zien? Ik begreep immers ook dat er de laatste jaren ingrijpende veranderingen zijn doorgevoerd. Vanuit het hotel was het slechts 5 minuten lopen en ja, je loopt inderdaad langs 13 in een dozijn souvenirwinkels. Maar eenmaal bij de poorten van het Heiligdom overheerste rust en ruimte. Overvallen door de stilte, het groen, schitterende kerken en gebouwen, een immens plein en de kabbelende rivier werd mij veel.

Naast de Basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis bevindt zich de grot, de plek waar Maria verscheen aan Bernadette Soubirous. Op 11 februari 1858 zag zij in deze grot, dat toen nog buiten de stad lag, de verschijning van ‘een mooie dame’. Tot 16 juli van dat jaar verscheen Maria nog zeventien maal aan Bernadette, waarbij ze op aanwijzing van de verschijning een bron opende die nog tot op de dag van vandaag stroomt. Bernadette vertelde dat de in het wit geklede vrouw haar vroeg bij de grot een kerk te bouwen en processies te houden naar die plaats waarbij men de rozenkrans moest bidden. Zes miljoen pelgrims geven daar ieder jaar nog steeds gehoor aan.

Op de website van het Aartsbisdom is van iedere dag een verslag te vinden en zijn foto’s te zien, dat hoef ik hier niet op te sommen. Dat kan ik hier ook niet beschrijven. Ieder moment van elke dag was bijzonder en uniek: de vieringen, de lichtprocessie, de kruisweg, maar ook de getuigenissen en vele verhalen. Die zetten je aan het denken, geven je kippenvel of zetten je weer met beide benen op de grond. Misschien heb ik nog niet helemaal gevonden wat ik in Lourdes hoopte te vinden, maar de hoop die Maria mensen kan geven, de kracht die je krijgt bij het aansteken van een kaars, genezing die het water kan brengen en de rust die het heiligdom en de grot je kunnen geven, zorgen ervoor dat Lourdes je inderdaad door het onverwachte kan verassen.