Vastenactie 2023

Vastenactie 2023

Onze parochie ondersteunt in de vastentijd de technische school CYDC in Zambia. Het Chikowa Youth Development Centrum (CYDC) leidt jonge mensen op in diverse technische beroepen. Na hun opleiding kunnen zij in de buurt aan het werk zodat zij niet wegvluchten naar de grote stad. Chikowa ligt zeer afgelegen op ca. 100 km van Chipata, de provinciehoofdstad. De laatste 15 km is een onverharde weg, dwars door de bush van Zambia, tegen de grens van Malawi.

Zonder huis geen leraar.

Zonder leraar geen les.

In 2021 startte CYDC met de nieuwe opleiding ‘voedselproductie’. Er werd een leraar aangetrokken, een zeer bekende chef-kok in Zambia die door COVID-19 zijn baan in Lusaka was kwijtgeraakt. Het is onmogelijk voor deze John Dino Banda om dagelijks terug te reizen naar Lusaka, een autorit van bijna negen uur. Om hem voor de school te behouden moet er woonruimte voor hem en zijn gezin worden gebouwd. De Bisschoppelijke Vastenactie, tezamen met de missieorganisatie Fidesco, zamelen € 26.000,- in om dit mogelijk te maken. Onze parochie gaat deze organisaties helpen.

Betere kansen op arbeidsmarkt

Het CYDC wil jonge mensen een goede en toch betaalbare opleiding bieden die hen in staat stelt om zelfvoorzienend te worden. Om de kosten voor de leerlingen laag te houden kan aan de leraren geen hoog salaris worden betaald. Om toch leraren aan te trekken, en te houden, stelt CYDC woningen voor hun en hun gezinnen ter beschikking. Dankzij de komst van de ervaren chef-kok Banda werd een samenwerking met safari-lodges van het South Luangwa National Park (op 1 uur afstand) aangegaan. De studenten kunnen daar stage in de keuken lopen om praktijkervaring op te doen. Dit verhoogt hun kansen op een baan, na het behalen van het diploma.

Noodzaak van woonruimte

Het bieden van een huis maakt de komst naar het afgelegen Chikowa waarschijnlijker. Als de chef-kok met zijn gezin ter plekke kan wonen is de waarschijnlijkheid, dat hij blijft, groter. Anders trekt hij zich terug naar de stad waar het salaris hoger is. De nieuwe cursus stopt vervolgens en het leeraanbod voor de studenten vermindert. De verwachte bouwtijd van zijn huis is zes maanden. In die tussentijd is er tijdelijke huisvesting voor de docent en verblijft zijn gezin nog in de hoofdstad Lusaka. Het CYDC zal de bouw in eigen beheer en zoveel mogelijk met eigen krachten uitvoeren. CYDC heeft ervaring met soortgelijke bouwprojecten. Er staan 11 huisjes op het schoolterrein die door leraren, medewerkers en (Fidesco-) vrijwilligers bewoond worden.

Uw bijdrage

U kunt uw bijdrage voor deze Vastenactie overmaken op bank NL21 INGB 0000 0058 50 t.n.v. Vastenactie in Den Haag. Wilt u daarbij het verplichte projectnummer 402165 vermelden s.v.p.? Heel hartelijk dank voor uw bakstenen en/of cement.

Op Facebook heeft de CYDC-school zijn eigen pagina https://www.facebook.com/chikowaydc. U vindt daar met enige regelmaat nieuwe foto’s.

https://www.vastenactie.nl

Onze parochie ondersteunt in de vastentijd de technische school CYDC in Zambia. Het Chikowa Youth Development Centrum (CYDC) leidt jonge mensen op in diverse technische beroepen. Na hun opleiding kunnen ze in de buurt aan het werk en zo wordt voorkomen dat ze voor een baan wegtrekken naar de grote stad. Het Nederlandse gezin Jansen vertrok in 2018 voor een tijd naar CYDC om daar dienstbaar te zijn in de missie..

Arme mensen weten echt wat belangrijk is

Tessa en Peter Jansen en hun twee jonge zoontjes van 1 en 2 jaar leefden in 2018-2019 in de Fidesco-missie in Chikowa.  Peter was de manager van een meubelmakerij waar zeven voormalige CYDC studenten werkten. Deze meubelmakerij staat naast de school en de timmerlieden maken er houten meubels die worden verkocht voor de meubilering van huisjes op een safaripark in de buurt. De opbrengsten maken de vakopleiding vervolgens weer betaalbaar. Tessa werkte als manager in de kleuterschool van het centrum. Het gezin woonde op de campus van CYDC in een huis van hetzelfde soort als het huis waarvoor we nu met Vastenactie geld inzamelen.

Gemeenschappelijk welzijn delen

Peter: “Wij voelden allebei het verlangen om iets te betekenen voor mensen die het minder goed getroffen hebben dan wij als het gaat om opleiding, rijkdom en een menswaardig bestaan. Via deze Fidesco-missie konden wij iets doorgeven van wat wij hebben gekregen. We hebben meer mensen mogen laten delen in het gemeenschappelijke welzijn dat wij als mensen op aarde hebben. Naast het professionele aspect van onze missie mochten wij een goede band opbouwen met de Zambianen. We hebben met hen samengewerkt, -geleefd en ons katholieke geloof gedeeld. We hebben van hen geleerd om echt onszelf te zijn en ons tegenover andere mensen of God niet anders voor te doen.”

Noodzaak van woonruimte

Tessa: “We waren blij dat we op het terrein van CYDC konden wonen. De technische school staat midden in de bush, in een zeer afgelegen gebied, ver weg van moderne gemakken.”

De Bisschoppelijke Vastenactie zamelt, samen met de missieorganisatie Fidesco, € 26.000,- in om daarvan een woning te bouwen voor de leraar van de recent gestarte opleiding “voedselproductie”. Onze parochie gaat hierbij helpen zodat ook voor chef-kok John Banda en zijn gezin goede woonruimte beschikbaar komt.

Uw bijdrage

U kunt uw bijdrage voor deze Vastenactie overmaken op bank NL21 INGB 0000 0058 50 t.n.v. Vastenactie in Den Haag. Wilt u daarbij het verplichte projectnummer 402165 vermelden s.v.p.? Heel hartelijk dank.