Kerstgroepen uit alle werelddelen

Kerstgroepen uit alle werelddelen

Jo en Marie Smits tonen hun fraaiste groepen

Kerstgroepen uit alle werelddelen

Kranenburg-Vorden – Menigeen heeft rond Kerstmis, naast een boom en de nodige kerstversiering, een ‘kerstgroep’ in de woonkamer staan. Maar de hoeveelheid kerstgroepen die Jo en Maria Smits uit Weurt uitstallen is ongekend. In hun woonkamer zijn in deze tijd van het jaar rond de 150 kerstgroepen te bewonderen. Zo’n 150 andere zijn tijdens de kerstgroepententoonstelling in het Heiligenbeeldenmuseum op de Kranenburg bij Vorden te bewonderen.

De tentoongestelde kerstgroepen vormen slechts een deel van een immense  collectie. Begonnen met vier identieke kerstgroepen, om de brede vensterbanken van   de woonkamer te vullen, is de verzameling van Jo Smits inmiddels uitgegroeid tot  meer dan 1.300 stuks. Jozef, Maria en het kindje Jezus vormen de basis van elke  kerstgroep, al dan niet aangevuld met een engel, de drie koningen, herders en dieren.  ‘Mijn doel is de groepen zo compleet mogelijk te krijgen’, aldus Jo.

Diversiteit

Zijn verzameling kent een grote diversiteit. Er is verschil in grootte, herkomst en bouwjaar, maar ook in detaillering en materiaal. Naast gips, porselein, hout, giethars en klei, zijn er bijvoorbeeld ook kerstgroepen van zilver, kristal, mergel, bananenblad en jute. Zelfs van fimo klei worden kerstgroepen vervaardigd; de kleinste hiervan is slechts 4 millimeter groot.

Het merendeel van de collectie is afkomstig uit Nederland, Italië en Duitsland, waar de kerststal een belangrijke plek inneemt bij de viering van Kerstmis. Ook zijn er kerstgroepen uit Thailand, waar men vaak heel lang naar moet zoeken, China en de Filipijnen. Uit de kleur, de stijl en het gebruikte materiaal kan men meestal de herkomst van de kerstgroepen afleiden. Beeldjes uit Peru bijvoorbeeld, kenmerken zich door de felle, frisse kleuren, het gebruik van klei en de outfit van de figuren, met mutsjes. De groepen zijn bovendien allemaal met de hand vervaardigd en afgewerkt. Bij een Thaise kerstgroep staan olifanten. De Peruviaanse herders dragen bolhoedjes, de Afrikaanse koningen gaan blootshoofds. De kleinste komt uit Elst en is ruim vier millimeter bij vier millimeter. Een enkele groep is gemaakt uit één blok hout.

Vaste opstelling

De opstelling van de kerstgroepen is altijd hetzelfde. Overal staat het voetvolk links, dan Maria, Jezus in het midden, Jozef rechts en de koningen daar weer rechts van. De os, de ezel, schapen, geiten, kamelen, olifanten en hier en daar een poes, een hond of een konijn mogen gaan en staan waar ze willen.

Zelf gerestaureerd

Smits vindt zijn traditionele gipsen groep van 1898 uit Duitsland de mooiste van deze uitstalling. Hij zocht de beelden zelf bij elkaar en restaureerde ze. Eén koning is nog in de oude staat. Hij ziet er gehavend uit, zo laat hij zien hoeveel werk het is om het weer zo mooi te maken.

Nostalgie

In dertig jaar tijd heeft hij op rommelmarkten en via Marktplaats en Ebay heel wat kerstgroepen aangekocht. Ook uit vakantielanden werden verschillende kerstgroepen meegenomen. De laatste jaren krijgt Jo en het Heiligenbeeldenmuseum regelmatig exemplaren aangeboden die mensen ‘nog op zolder hadden liggen’ of die uit een erfenis komen.

‘Doordat deze kerstgroepen vaak nog nostalgie en herinneringen oproepen, blijkt het lastig ze ‘zomaar’ weg te doen. Van ons weet men dat de beelden goed terecht komen. Bij jou gebeurt er tenminste nog wat mee, zeggen ze dan. Toch blijf ik het bijzonder vinden dat mensen ons weten te vinden’, ook het bestuur van het Heiligenbeeldenmuseum deelt deze mening.

Kerstfair Kranenburg

Zondag 11 december, van 11.00 uur tot 16.00 uur, is wederom de Kerstfair van Kranenburgs Belang rondom de Antoniuskerk/Heiligenbeeldenmuseum. De kramen zijn weer ruim gevuld met spullen voor de Kerst. Het museum is ook een van de deelnemers en biedt o.a. weer een mooie collectie kerstgroepen aan. Ook de inwendige mens wordt niet vergeten!

Tentoonstelling

De collectie staat het grootste deel van het jaar opgeslagen in dozen op zolder. Eens per jaar zien de beelden het daglicht. Voor de verzamelaar een mooie gelegenheid om ook een breder publiek er van te laten genieten. Dit jaar staan er zo’n 150 kerstgroepen in het Heiligenbeeldenmuseum opgesteld.

De tentoonstelling is geopend van dinsdag 6 december 2022 tot en met zondag 8 januari 2023, iedere dag van 12.00 tot 17.00 uur, behalve 1ste Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Adres: Ruurloseweg 101, 7251 LD Kranenburg-Vorden, tel 0575-55 64 88. Voor meer info www.heiligenbeeldenmuseum.nl. Entree € 6,00, museumkaart geldig, kinderen t/m 12 jaar gratis toegang.