Wereld Jongeren Dagen Panama 2019

Wereld Jongeren Dagen Panama 2019

Op maandag 14 januari vertrok het vliegtuig naar Panama stad. Na een lange vlucht van 10 uur en een busreis van ongeveer 5 uur werden wij feestelijk onthaald in het stadje Soná. De eerste week heeft hier het voorprogramma van de WJD plaatsgevonden. We verbleven hier in gastgezinnen.  Iedere morgen begonnen we de dag met een eucharistieviering in het Spaans en Nederlands. Gedurende de week hebben we in alle kerken van de parochie de mis gevierd. De pastoor van de parochie vond het een hele eer dat wij voor zijn parochie hadden gekozen en zei aan het begin van de week: “jullie behoren nu tot onze parochie en zullen voor altijd in ons hart blijven.” Dit hebben wij zeker gemerkt, want de mensen zijn hier zo gastvrij. De meeste gastgezinnen slapen zelf op een matras op de grond, zodat wij in een bed kunnen slapen, doen onze was zonder dat wij erom vragen en geven ons cadeautjes omdat ze zo blij zijn dat wij bij hun verblijven.Ondanks de taal ontstonden er regelmatig ook mooie, leuke gesprekken met gezinsleden van mijn gastgezin. Lang leve google-translate en onze handen en voeten 😊
Naast het vieren van de mis, hebben de mensen van de parochie ons de Panamese cultuur laten zien door middel van verschillende dansen en parades, waarin wij zelf ook mochten meelopen in klederdracht. Tevens zijn we met een hele groep van gastgezinnen en jongeren een dag wezen zwemmen en barbecueën

“jullie behoren nu tot onze parochie en zullen voor altijd in ons hart blijven.”

Na een week vertrokken wij met de bus naar Panamastad. Hier verbleven wij wederom in gastgezinnen. Deze gastgezinnen woonden in een buitenwijk van Panamastad, maar dat zat de gastvrijheid niet in de weg. Ook hier werden we weer opgenomen in de parochie en in de harten van de mensen.
De tweede week stond in het teken van de Wereld Jongeren Dagen, die op dinsdag 22 januari officieel werden geopend met een mis met als hoofdcelebrant de aartsbisschop van Panama.
De Paus kwam op donderdag en sprak in zijn toespraak over dat de WJD een feest is van vreugde en hoop voor heel de kerk en heel de wereld. Tevens sprak hij over de jongeren: ”zij zijn niet alleen de toekomst, maar zeer zeker ook het heden van de kerk.”

Op vrijdag hebben we de kruisweg gebeden samen met alle jongeren en de Paus. De zaterdag stond in het teken van de pelgrimage naar het veld, waar wij met alle jongeren een mooie, bijzondere avondwake hadden en met z’n allen bleven slapen. Na een korte nacht begon om 8 uur de slotmis met als hoofdcelebrant de Paus. Na afloop van een mooie viering, maakte de Paus bekent dat de volgende WJD in 2022 in Lissabon zullen worden gehouden.

Tijdens de reis waren er regelmatig catechesemomenten. Deze momenten werden begeleid door Nederlandse en Panamese priesters. Nieuw dit keer bij de WJD waren de streams. Dit houdt in dat je tijdens de reis dieper ingaat op een door jezelf gekozen onderwerp uit het aanbod. De stream die ik gekozen had, was “ontdek jezelf”. Aan de hand van gesprekken en opdrachten leerde je steeds meer over jezelf en over hoe je in het leven staat.

Terugkijkend op deze reis, kan ik hier alleen maar positief en dankbaar op terugkijken. Hoe mooi is het om met jongeren over de hele wereld je geloof te vieren en te delen. Daarnaast vond ik het heel bijzonder om in gastgezinnen te verblijven en de gastvrijheid en liefde van deze mensen te mogen ontvangen. Kortom het was een mooie, bijzondere, gezellige, maar bovenal een onvergetelijke reis!