Van de kerk naar het Jorishuis

Van de kerk naar het Jorishuis

Eind 2018 is de Georgiuskerk overgegaan in particulieren handen. Een kerk waar veel Terborgse parochianen belangrijke momenten in hun leven hebben meegemaakt. Doop, Communie, Huwelijk, Uitvaart. Een levenscyclus en dat al eeuwenlang. Maar die geschiedenis gaat niet verloren. Die zit niet per definitie in een gebouw. Die geschiedenis zit ook in ons hoofd, in ons geheugen gegrift. En dan is er verdriet, dat is logisch. Maar laten we ons ook verheugen. Het kerkgebouw blijft bestaan, en er staan mooie dingen te gebeuren. Ook onze geloofsgemeenschap blijft bestaan. Een gemeenschap die niet puur afhangt van een gebouw. Nee … het is een gemeenschap die bestaat uit mensen.

Wij gaan dan ook door met al onze activiteiten, niet meer in de kerk, maar in het naastgelegen Jorishuis. Ook een plek met veel historie. Een ruimte in het Jorishuis is sfeervol ingericht zodat we elkaar in gemeenschap kunnen blijven ontmoeten.

Alle waardevolle kerkelijke stukken – eigendom van de parochie Maria Laetitia – zijn voorafgaand aan de verkoop verwijderd. Enkele stukken zijn overgenomen door de koper, bijvoorbeeld kandelaars, of in bruikleen zoals de kroonluchters. Het grootste deel van de kerkelijke goederen is opgeslagen in de Paskerk in Doetinchem. Enkele grote stukken, zoals het prachtige vierluik, zijn overgenomen door geloofsgemeenschappen binnen onze parochie. Het orgel is verkocht aan een kerk in Polen. Het demonteren was een hele klus. We zijn blij dat grote stukken zoals het vierluik en het orgel weer een mooie nieuwe bestemming krijgen.

Inmiddels zijn ook de kerkbanken verwijderd en wordt nog duidelijker hoe groot de ruimte in deze kerk eigenlijk is. Een van de eerste activiteiten in de kerk zal de tentoonstelling zijn ter gelegenheid van 600 jaar Terborg. Daarvoor moet nog veel werk verzet worden.

Alle activiteiten die wij als geloofsgemeenschap uitvoeren vinden doorgang en wel in het naastgelegen Jorishuis. Ook dat is even wennen, passen en meten en bekijken hoe we alles een plekje kunnen geven. Inmiddels (op 13 januari) vond ook voor het eerste onze Ontmoetingsbijeenkomst in het Jorishuis plaats. Wij waren verheugd dat ondanks het slechte weer toch nog tientallen parochianen de weg naar het Jorishuis vonden. En natuurlijk: de sfeer zoals een kerk die te bieden heeft kun je nooit evenaren, maar de huiskamersfeer die nu ontstond was ook heel bijzonder. We hoorden na afloop – onder het genot van een kop koffie met een oliebol van pastoor Morsink – alleen maar positieve geluiden. Dat doet ons goed. Graag verwelkomen wij u in het Jorishuis.

Werkgroep Nieuw Begin