Wijding retabelen en altaarstukken

Wijding retabelen en altaarstukken

Contacten tussen de locatieraden van de geloofsgemeenschappen in Terborg en Gaanderen hebben ertoe geleid dat een aantal prachtige kunstwerken uit de voormalige Georgiuskerk uit Terborg gered zijn van een donker plekje in een opslagruimte en geplaats kunnen worden in de St. Martinuskerk in het naburige Gaanderen. Het betreft een mooie kroonluchter die nu de nieuwe opbaarruimte in de Martinuskerk verlicht en een viertal kunsthistorische zijluiken, zogeheten altaar-retabelen.

De altaar-retabelen namen vroeger een prominente plaats in, op het hoogaltaar van de Georgiuskerk in Terborg. Met de vernieuwingsdrift in de jaren 70/80 vond men deze stukken niet meer bij de tijd  en toen heeft de familie Kaak ut Terborg deze kostbare kerkhistorische stukken veilig gesteld om ze later in de jaren 2000 weer in volle glorie te herplaatsen.  Met de sluiting van de Georgiuskerk zouden deze opnieuw verloren dreigen te gaan voor de gemeenschap in Terborg.

Deze vier kunsthistorische zijluiken zijn inmiddels verhuisd naar Gaanderen, zodat het mogelijk is om ze te blijven tonen aan het publiek. De ontwerper van de retabels is namelijk de beroemde architect Pierre Cuypers die onder andere het Rijksmuseum ontworpen heeft.

De houten retabels zijn voorzien van prachtig snijwerk met Bijbelse voorstellingen. Ze zijn door vrijwilligers zorgvuldig schoongemaakt en opgefrist. De luiken nemen ook in Gaanderen een prominente plaats in: naast het tabernakel op het hoofdaltaar.

Forse klus voor vrijwilligers

De afgelopen maanden is hard gewerkt aan het schoonmaken en opfrissen van de retabels die oorspronkelijk uit het jaar 1924 stammen. Een precies werkje voor de vrijwilligers uit Gaanderen die hier vele uren ingestoken hebben. De houten luiken zijn namelijk verfraaid met voorstellingen van de Wonderbare Broodvermenigvuldiging en de bruiloft van Kana en doordat delen ook ingekleurd zijn, is zorgvuldig werken van belang geweest.

Op zaterdagavond 16 november zal Pastoor Pauw tijdens de Eucharistieviering die om 19.00 uur begint,  de retabels inzegenen. Ze zijn dan voor iedereen te bezichtigen, zoals ook de nieuwe opbaarruimte achter in de kerk, die deze avond ingewijd wordt.

Op zondag 17 november van 10.00 tot 12.00 uur zijn zowel de nieuwe opbaarruimte alsook de vier historische retabels te bezichtigen door publiek. Vrijwilligers geven u dan graag uitleg, er zijn presentaties en uiteraard wordt er koffie geschonken.

De Rk Geloofsgemeenschap Augustinus Martinus Gaanderen is een actieve en hoopvol gestemde locatie van de Maria Laetitia parochie.