“De weg van alle zaad”

“De weg van alle zaad”

Overal zie je de paarse en gele kleuren van de krokussen die nu volop bloeien. De hommels doen zich al te goed aan de nectar van deze vrolijke aankondigers van de lente. De narcissen bloeien ook al. Er is in deze lentetijd veel te zien en te horen. De meerkoeten zijn bezig met hun nesten, het roodborstje bakent zijn territorium af met zijn gezang en overal verschijnen de eerste bladeren aan struiken en bomen.

In deze tijd van het jaar kun je niet alleen aan de slag in de tuin maar is het ook de tijd om binnenshuis te beginnen met het zaaien van eenjarige bloemen. Heb je het weleens geprobeerd? Zaaien in maart en april is eenvoudig en je hebt al vroeg in de zomer bloeiende planten voor in je tuin of op je balkon. Het blijft een wonderlijk gebeuren. Het zaad aan de grond toevertrouwen, zorgen voor vocht, warmte en licht en dan maar wachten tot het kiemt. De eerste onooglijk kleine plantjes zullen uiteindelijk uitgroeien tot mooie planten, waar je vervolgens een zomer lang plezier aan beleeft.

In het evangelie van Marcus vergelijkt Jezus de komst van het rijk Gods met de kiemkracht van het zaad (4,26-29). Het blijft een wonder: het zaad aan de grond toevertrouwen, het onnavolgbare kiemen in de grond en de uitgroei van de plant tot een bloeiende bloem of een planten met vruchten.

De weg van het zaad is daarom een sprekend beeld voor de geestelijke weg. In een lied “De weg van alle zaad” van Oosterhuis zingen we: “Wie als een God wil leven hier op aarde, hij moet de weg van alle zaad en zo vindt hij genade”. Het loslaten van je eigen plannen, van je beelden of vooroordelen over een ander, is het zaad toevertrouwen aan de Grond, aan God, de Grond van je bestaan. Zo kan er iets nieuws, iets anders ontkiemen en uitgroeien in je leven; het rijk Gods breekt door. Je leeft vanuit wat je gegeven wordt aan nieuw leven.

Vaak gaat het niet zoals je wilt, je plannen worden doorkruist, je beelden kloppen niet, het is anders dan je gehoopt had. Laat het los, zoals de zaaier doet met het zaad. De weg van het zaad ligt open; vertrouw je toe aan de Grond van je bestaan.

Berrie Daalhuizen