“Het is altijd ergens Pasen”

“Het is altijd ergens Pasen”

In de dagen na Pasen las ik in een interview in Trouw het volgende kwetsbare geloofsgetuigenis: “Ik was bang om dood te gaan. Het is een fabeltje dat religieuzen “gemakkelijker “ sterven. Ik heb er genoeg zien dood gaan. We zijn allemaal mensen. Het religieus-zijn vervangt je mens-zijn niet. Je hoopt dat het inhoud aan je mens-zijn geeft, maar het vervangt het niet. Zo’n ziekte dwingt je ontzettend om in het heden te leven. Dat is voor mij ook de redding hieruit geweest. Uiteindelijk heb ik ontdekt dat in het heden God wel degelijk te vinden is. Corona heeft mij geleerd: hij is hier. Maar in het begin was hij er helemaal niet. Ik kon ook niet bidden. Het duurde nog best lang voordat mij dat weer goed lukte. Ik kon me gewoon niet goed meer concentreren”.

Deze openhartige en eerlijke woorden zijn van Dom Bernardus Peeters, abt van de Trappistenabdij Koningshoeven in het Brabantse Berkel-Enschot. Hij werd afgelopen september ziek en lag tien dagen lang met veertig graden koorts op bed: corona. Zijn relatief kleine kloostergemeenschap werd zwaar getroffen door corona. Twee broeders overleden aan het virus, vier anderen werden ziek, maar herstelden. De woorden van Dom Bernardus getuigen van een zoekend geloof in een zware ziekteperiode.

In hetzelfde interview dat op Stille Zaterdag in Trouw te lezen was, zegt hij over Pasen: “Soms hoor je mensen zeggen : “Na Goede Vrijdag wordt het altijd Pasen”. Zo van “Stil maar, het komt altijd weer goed”. Dan mis je de kern volgens mij. Pasen is voor mij een aanstoot. Een dode die opstaat, dat was en is nog nooit vertoond. … Er is iets totaal veranderd met Pasen: Jezus leeft. Hij leeft in de werkelijkheid om ons heen. In deze pandemie is Pasen te zien, daar waar God is. Dan moet je goed kijken en luisteren. Aan het bed op een ic-afdeling of als iemand aanbiedt om voor de buurvrouw boodschappen  te doen. Als je goed kijkt zie je het elke dag wel ergens Pasen worden.”

Het getuigenis van Dom Bernardus: “Jezus leeft en God is er en was er. Ook toen ik daar met veertig koorts in bed lag” laat je zien dat het elke dag wel ergens Pasen kan worden. Iedere dag kan die levende Aanwezigheid van Jezus, van God, die we met Pasen vieren, zich aan je laten zien, ook in ziekte en moeilijke tijden in je leven.

Berrie Daalhuizen