In vertrouwen op weg

In vertrouwen op weg

Jeroen Pauw interviewde eind vorig jaar de minister-president en vroeg hem of hij opnieuw lijsttrekker wilde worden voor de verkiezingen. Mark Rutte zei, dat hij daarover op dat moment nog niets kon zegen. Jeroen Pauw zei toen zoiets als: “Wat kan er nou eigenlijk nog echt gebeuren komend jaar?” De coronacrisis brak uit, een ongekende crisis met enorme gevolgen, wereldwijd. Corona heeft in grote mate ons leven het afgelopen jaar bepaald en nu zitten we nog tot 19 januari in een volledige lockdown.

Hoe ben je de drempel van Oud en Nieuw overgegaan? Kijk je met vertrouwen vooruit, nu het vaccineren gaat beginnen? Of drukken de huidige maatregelen zwaar op je? Ben je hoopvol gestemd, dat we het normale leven van nabijheid en elkaar bezoeken, weer op kunnen pakken?

Zoals je niet wist, wat er het afgelopen jaar stond te gebeuren in je persoonlijk leven en van de mensen in de kring om je heen, zo weet je dat ook voor het komend jaar niet. Wellicht ben je onzekerder geworden, mogelijk angstiger. Het afgelopen jaar heeft op een ongekende manier laten zien, hoe beperkt je greep op de toekomst is. Aan den lijve heb je dit jaar kunnen voelen, hoe weinig we te zeggen hebben over ons leven en onze omstandigheden. Maar ik zie ook een andere kant. Het afgelopen jaar hebben ook heel veel mensen creatief en inventief naar oplossingen gezocht om een antwoord te geven op wat in nieuwe situatie van hen gevraagd werd. Van livestreams tot afhaalmaaltijden en videobellen tot coffee to go en vele kleine en grote initiatieven van musici, zangers en kunstenaars.

Wat je te wachten staat weet je niet. Je hoopt wellicht dat alles weer een beetje gewoon wordt, dat je weer gewoon de winkel in kan en op bezoek bij familie en vrienden. Je bent wellicht ook angstig. Gaat het lukken met de vaccins? Vind ik weer werk? Komt het bedrijf van mijn zoon of dochter er weer boven op?

Dat je in vertrouwen het nieuwe jaar in mag gaan, wetende dat je op je weg situaties, gebeurtenissen zal tegen komen die je tegen staan, niet wilt, maar er zijn en vragen om jouw antwoord. Dat je er op vertrouwt, dat het je gegeven wordt, om te antwoorden op wat op je weg komt. Dat je in vertrouwen op weg mag gaan!

Berrie Daalhuizen