Eigenbelang?

Eigenbelang?

In de jaaroverzichten heb je het nog kunnen zien en velen zullen het zich ook nog herinneren hoe enthousiast iedereen geklapt heeft voor de verpleegkundigen in de ziekenhuizen tijdens en na de eerste golf. Er werden taarten gebracht en spandoeken op gehangen; de dankbaarheid was groot. Hoe anders was het de afgelopen tijd. Op de televisie, de sociale media en in de kranten hoorde je oproepen van verpleegkundigen die ons waarschuwden voor oplopende cijfers en verhalen over hoge werkdruk en ziekteverzuim. Het water staat hen aan de lippen. Tegelijkertijd zag je beelden van grote drukte op Schiphol, overvolle winkelstraten en grote groepen feestvierders rond Oud en Nieuw.

De strenge maatregelen van de harde lockdown waar we nu in zitten zijn toch in ieders belang? De besmettingscijfers zijn hoog, de ziekenhuisopnames stijgen en de intensive cares liggen vol met coronapatiënten. Veel reguliere zorg moet worden uitgesteld. Het is toch in ieders belang dat alle zorg in de ziekenhuizen toegankelijk blijft voor zoveel mogelijk mensen?

Aan het begin van de pandemie was er een sfeer van gezamenlijkheid om met alle landen vaccins in te kopen en die eerlijk te verdelen. Nu zien we hoe de rijke landen toch hun eigen voorraad hebben veilig gesteld. Sommige landen hebben veel meer besteld dan nodig om hun eigen bevolking te vaccineren. Dit gaat ten koste van armere landen die er naast grijpen of met geleend geld vaccins moeten kopen. In zijn kersttoespraak  riep paus Franciscus op om internationaal tot een eerlijke verdeling te komen. Hij waarschuwde voor een nog grotere kloof tussen arm en rijk.

Ik krijg het niet goed bij elkaar. Stel je als mens uiteindelijk altijd je eigenbelang op de eerste plaats? Is het niet in ieders belang dat de verpleegkundigen en werkers in de zorg gezond blijven en hun werk kunnen doen? Je kunt besmet worden met corona, maar ook anderszins ziek worden en zorg nodig hebben. Voor alle landen is het van belang dat vaccinatie van de bevolking gerealiseerd wordt. Immers we hebben in het voorjaar gezien hoe het virus zich van de ene kant van de wereld verspreid naar de andere kant.

Kun je wel spreken van eigenbelang? Hangt het belang van de een niet altijd onlosmakelijk samen met het belang van de ander?

Berrie Daalhuizen