Je leven in één herinnering

Je leven in één herinnering

“Ik ben een jaar of zeven, acht. Het is een zwoele zomerdag. Ik ben alleen. In een zijstraat van de straat waar wij wonen, zo’n zandweg waar geen huizen staan. En ik pluk korenbloemen. Ik hoor de krekels en het is warm. De geur van … hooi, ja, dat! En ik voel me … veilig, en op een of andere manier verbonden met iets heel groots, al kan ik dat niet benoemen. Eigenlijk is dat de enige keer in mijn leven dat ik echt dat gevoel had van: alles is oké en heel de wereld is oké. En je ziet ze tegenwoordig nog heel weinig, korenbloemen, maar als ik ze tegenkom, maakt mij dat op de een of andere manier heel emotioneel. De kleur en dat bloemetje op zich.”

Stel dat je na je dood één herinnering mee mag nemen, welke kies je dan? Een verrassende vraag, vind je niet? Een vraag die je uitdaagt en uitnodigt om bij stil te staan. Deze vraag staat centraal in het boek: Je leven in één herinnering van Jacky van de Goor.

Deze vraag heeft Jacky van de Goor aan honderden mensen gesteld: aan bejaarden en studenten, aan directeuren en daklozen, aan christenen, moslims en atheïsten. Hun antwoorden vertellen je over de zin van het leven. Daar ligt de kern van deze vraag.

Neem er eens de tijd voor om de vraag naar die ene herinnering in jou leven te beantwoorden. Misschien weet je meteen welke herinnering voor jou het meest belangrijk is. Wellicht moet je je herinnering opgraven en ligt ze diep in je verborgen. Is het een mooie herinnering, of een pijnlijke, een alledaagse, of juist een bijzondere?

Die ene herinnering, die voor jou zo belangrijk is, laat iets wezenlijks van je zien, zegt Van de Goor in haar boek, waarmee je de toekomst in wilt gaan. “Ze roept je ergens toe op, geeft je richting. Door het over die herinnering te hebben, ontdek je zin, verruim je je perspectief en verbind je je met iets of iemand. Het helpt je om keuzes te maken; het geeft je zin om nieuwe stappen te zetten.

In het boek vind je herinneringen aan grootse momenten, zoals geboorte, huwelijk, een wereldreis. Het kan ook gaan om schurende en pijnlijke herinneringen rond ziekte, verlies en dood. Of om zo iets simpels als het plukken van korenbloemen.

Het boek nodigt uit om stil te staan bij die ene belangrijke herinnering van jou en je de vraag te stellen: Wat zegt deze herinnering jou? Je wordt op weg gezet, uitgenodigd tot nieuwe stappen, je ontdekt wat wezenlijk is, is jouw leven.

Jacky van de Goor, Je leven in één herinnering. Een verrassende zoektocht naar zin. Utrecht 2021.