Zin in het alledaagse

Zin in het alledaagse

Nieuwe ervaringen opdoen in coronatijd

“Mijn vrouw en ik zaten gisteren in de tuin, zoals we dat normaal gesproken niet zo vaak doen. We zijn aan huis gekluisterd, we genieten van de zon en we kijken om ons heen. Daar zien we bijna op hetzelfde moment dat onze heg de oude bladeren afwerpt en binnen een en dezelfde dag het nieuwe groene leven laat zien. Elk jaar zeggen we tegen elkaar: we hebben de metamorfose weer gemist. Nu zagen we het gebeuren: onze heg begint te bloeien . We wonen hier al bijna 20 jaar . We hebben het voor het eerst pas ervaren. De waarde van het nieuwe begin, dwars tegen alle sterfelijkheid heen. De waarde van het gewone. We zagen het pas omdat we geen kant uit kunnen”.

In de afgelopen maanden, gebonden aan huis door de coronamaatregelen, hebben veel mensen in hun directe omgeving veel nieuwe ervaringen opgedaan. Vaak waardevolle ervaringen die we zomaar opdeden omdat we er nu de tijd voor hadden en er open voor stonden.

Zin in het alledaagse

In de Verdieping van het dagblad Trouw vind je tweewekelijks de rubriek: “Zin in het alledaagse”. Lezers worden in deze rubriek uitgenodigd om hun zingevingsverhalen te vertellen.  

Begin juni vertelt een echtgenoot over zijn ervaringen, nu hij niet meer regelmatig  op bezoek kan bij zijn vrouw die in het verpleegtehuis woont. Hij vertelt: “Ik vind het fijn dat ik haar kleding kan wassen. Bij het ruilen van de te reinigen was voor schone was, spreek ik degene die haar op dat moment verzorgt. Ik heb zo het idee dat ik iets concreets voor haar beteken, hoe bescheiden ook.” Via een beeld- en geluidverbinding hebben ze contact. Hij zegt: “Haar blik, als de beeldverbinding tot stand komt, is een pakhuis aan goud waard.”…“Ook op afstand kunnen we voor elkaar van betekenis zijn, al lijkt het wat mager. Maar in deze tijd veranderen dingen van waarde. Zo merk ik dat grote dingen klein worden, en andersom. Juist dat laatste geeft een bijzonder betekenis”.

Het is niet voorbehouden aan deze coronatijd om te zien, dat het vaak niet gaat om grote dingen, maar misschien meestal wel om de kleine dingen, die waarde, zin geven aan je leven. Een rubriek als: “Zin in het alledaagse” zet je op het spoor, opent je oog voor de rijkdom van het gewone, de waarde van het alledaagse.

trouw.nl/dossier/zin-in-het-alledaagse

Berrie Daalhuizen

Vorige
Tafel van Een
Volgende
Zien, soms even